От ГЕРБ определят предизборната си програма като много амбициозна, но и напълно

...
От ГЕРБ определят предизборната си програма като много амбициозна, но и напълно
Коментари Харесай

ГЕРБ обеща още 500 км магистрали и 2000 лева средна заплата

От ГЕРБ дефинират предизборната си програма като  " доста амбициозна, само че и изцяло изпълнима ". Те залагат на 3 съществени стълба, с които " ще изведат страната напред ". Това са рационализация на инфраструктурата, продължение на промените и вложения в образованието.

В отсъствието на премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов от партията му оповестиха главните точки от предизборната си стратегия и дадоха обещания за 100 милиарда евро Брутният вътрешен продукт през 2025 година, 500 евро минимална работна заплата и 1000 евро - междинна, 5% от Брутният вътрешен продукт разноски за обучение, най-малко 500 км автомагистрали и скоростни пътища. Програмата носи името  " България последващо потомство ".

" Убедени сме, че в случай че осъществим тези 3 целта – ще ускорим завръщането на българите зад граница. "  Това заяви Томислав Дончев – лидер на листата на ГЕРБ в Габрово и вицепремиер в държавното управление на Бойко Борисов, по време на представянето на предизборната стратегия на ГЕРБ. Приоритетите на партията за идващите 4 години оповестиха и Деница Сачева, Владислав Горанов, Красимир Вълчев и Росен Желязков.

" Ще изградим най-малко 500 км автомагистрали и скоростни пътища. Със средства по Плана за възобновяване и резистентност ще санираме нови над 2000 многофамилни жилищни здания, както и още толкоз еднофамилни къщи. Над 120 000 фамилии ще живеят в актуализирани домове. До 4 години ще приключим и построяването на автомагистралите „ Хемус “ и „ Европа “, както и скоростната права Видин – Ботевград “, уточни Дончев. Той добави, че се планува ремонт и строителство на над 4500 км ВиК мрежа, както и построяването на близо 40 пречиствателни станции. По думите му, ГЕРБ ще се стреми за двойно нарастване на разноските за научно-развойна активност:  " До 2025 година те би трябвало да набъбнат до 1.6 % от Брутният вътрешен продукт или 3.1 милиарда лева Планираме да обучим най-малко 1.6 млн. българи на цифрови умения. 6 пъти би трябвало да набъбнат обществените разноски към бизнеса за нововъведения от 127 млн. все още до 760 млн. в края на мандата. Нашите планове демонстрират, че ние може да гоним амбициозна цел от най-малко 50% на повишаването на директните и задгранични вложения. "

" Обещахме да удвоим заплатите - направихме го. Ангажираме се да затвърдим водената политика на увеличаваща се бюджетна поддръжка към образованието, като разноските доближат до 5 на 100 от Брутният вътрешен продукт, включително 1 % за висше обучение. Ако желаеме да продължим с ускореното социално-икономическо развиване, би трябвало да продължим да влагаме в учители и преподаватели. Затова и се ангажираме да поддържаме междинните училищен заплати на равнище над 125% от междинните за страната, а на университетските преподаватели - 140%. Ако би трябвало да сме още по-конкретни – до 2025 година междинната учителска заплата ще стане 2500 лева, а във ВУЗ – 2800 лева ”, заяви лидерът на листата на ГЕРБ в Стара Загора и Шумен и образован министър Красимир Вълчев. Той твърди, че ГЕРБ ще продължи да влага предпочитано в основаването на условия за приобщаващо обучение на всяко дете: " Ще разтеглим стратегиите за взаимоотношение с родителите. Ако желаеме да живеем в хармонично общество, би трябвало да нямаме отпаднали деца от системата. "  Според Вълчев би трябвало да се приготвят учениците и студентите за ерата на още по-мащабни цифрови трансформации:  " Това значи засилено образование по компютърно моделиране, програмиране, киберсигурност, цифрова медийна просветеност. Нещо, което се вижда в новите образователни стратегии. Ще изградим STEM центрове във всички учебни заведения. Поне 100 нови физкултурни салони ще построим, както и 10 съвременни студентски кампуса. Ще се удвоят парите и за българските неделни учебни заведения. "

" Запазването на плоския налог ще бъде един от целите на депутатите от ГЕРБ в идващия парламент. Продължаваме да считаме, че нарастване в облагането на приходите на междинната класа е незаслужено и безразсъдно ", безапелационен е бившият финансов министър Владислав Горанов, показан на събитието като финансов експерт към ГЕРБ.

" До 2025 година се ангажираме да реализираме 500 евро минимална заплата, 1000 евро междинна, както и годишно да осъвременяваме на пенсиите. Средната пенсия пък би трябвало да стане 600 лева ", даде обещание Деница Сачева – лидер на листата в Добрич и обществен министър. Тя означи, че ГЕРБ ще постави главен акцент върху трансформацията на пазара на труда: " Искаме цялостна смяна и в системата за обществено подкрепяне. Ще създадем Кодекс за обществена протекция и ще създадем по-фокусирано подпомагането на съвсем 350 хиляди фамилии всеки месец, само че също по този начин ще обвържем и обществените помощи повече с пазара на труда. Продължаваме и развиването на промяната за обществени услуги. Предвиждаме да бъдат основани над 400 услуги за към 15 хиляди възрастни и хора с увреждания/ Освен нов Кодекс на труда, предлагаме и избран % от Фонд „ Безработица “ да се трансформира в нов фонд „ Квалификация “. Ще сложим мощен акцент върху сребърната стопанска система и предприемачеството на хора над 55 година "

" Най-голямото ни преимущество пред останалите е, че ние ни обещаваме неща, по които работата занапред следва. По всяка една наша цел към този момент са реализирани съответни и забележими резултати, като ние просто ще ги надградим. През идващите години България ще е изправена пред доста провокации, които ще изискват от политиците да бъдат мъдри и да се научат да мислят няколко години напред – а не за личния си интерес ", приключи Томислав Дончев.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР